Βιωματικό – επιμορφωτικό εργαστήριο πάνω σε θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές Εκπαιδευτικού Δράματος.
Τίτλος εργαστηρίου: «Η ασθένεια της γάτας που χορεύει»
Ερέθισμα θα αποτελέσει η μελέτη περίπτωσης της βιομηχανικής μόλυνσης που προκλήθηκε στην περιοχή της Minimata το 1956 από την εταιρία Chisso Corp.
Περιγραφή εργαστηρίου: Για χρόνια, οι κάτοικοι της πόλης Minamata, που βρίσκεται στο νοτιότερο νησάκι της Ιαπωνίας, Kyushu, παρατηρούσαν τα ζώα να έχουν περίεργες συμπεριφορές, ιδιαίτερα τις κατοικίδιες γάτες: τα αξιαγάπητα αιλουροειδή πάθαιναν ξαφνικούς σπασμούς και κάποιες φορές πηδούσαν στη θάλασσα και πνίγονταν! Οι κάτοικοι ονόμαζαν μάλιστα την πάθηση που χτυπούσε τις γάτες τους «η ασθένεια της γάτας που χορεύει». Το 1956 ωστόσο θα σημειωνόταν το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα της αρρώστιας που θα έμενε γνωστή ως «ασθένεια της Minamata. Τρία χρόνια αργότερα, η έρευνα κατέληξε ότι τα βάσανα ανθρώπων και ζώων προήλθαν από τη βιομηχανική μόλυνση του κόλπου της Minamata από την εταιρία Chisso Corp., τον μεγαλύτερο εργοδότη στην πόλη-λιμάνι. Ο κατασκευαστής πλαστικών μόλυνε για χρόνια τα νερά με υδράργυρο και άλλα βαριά μέταλλα, τα οποία αποτελούσαν πλέον μέρος της καθημερινής διατροφής των κατοίκων.
Στα πλαίσια αυτού του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με συγκεκριμένες θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές Εκπαιδευτικού Δράματος, τις οποίες μετά θα μπορούν να αξιοποιήσουν στην πραγματοποίηση δημιουργικών εργαστηρίων. Το Εκπαιδευτικό Δράμα χρησιμοποιείται για να περιγράψει το δράμα στην εκπαίδευση συμπεριλαμβάνοντας όλες του τις διαστάσεις, δηλαδή τη μέθοδο, την τέχνη αλλά και την εκπαίδευση. Το εκπαιδευτικό δράμα βασίζεται στην ομαδική διάδραση, στην επί-δραση κάθε μέλους της ομάδας πάνω στα υπόλοιπα μέλη. Συζητώντας και βρίσκοντας λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, αυτοί που συμμετέχουν διερευνούν τις δικές τους σκέψεις πάνω σε θέματα της πραγματικότητας. Επίσης βρίσκουν λύσεις βγαλμένες μέσα από τη δική τους πραγματικότητα και μαθαίνουν την ουσία μιας κατάστασης. Στην ουσία αξιοποιώντας συγκεκριμένες θεατρικές τεχνικές, μιλάμε για ένα δράμα που πρέπει να γίνεται με τα παιδιά και όχι στα παιδιά.
Η διάρκεια του βιωματικού εργαστηρίου είναι δέκα ώρες και υλοποιείται σε δύο πεντάωρες συναντήσεις.
Το εργαστήρι αυτό απευθύνεται:
- Σε Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που θέλουν να επιμορφωθούν σε μη τυπικές μεθόδους μάθησης. (Νηπιαγωγούς, Δασκάλους, Καθηγητές)
- Σε φροντιστές, κοινωνικούς λειτουργούς και συντονιστές δομών φιλοξενίας ανηλίκων, που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία και υλοποίηση δραστηριοτήτων για τα παιδιά που έχουν υπό την επίβλεψη τους.
- Το εργαστήρι θα εστιάσει στις ανάγκες της ομάδας, όπως αυτές θα έχουν διερευνηθεί από προηγούμενη συζήτηση.
- Θα δοθούν σημειώσεις με θεωρία και πρακτικές μετά το πέρας του εργαστηρίου.
Η κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή σας.
Πότε: Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020
Ώρα: 16.00 – 21.00
Πού: Στη Συμμορία του Ήλιου, Δημοφώντος 136, Άνω Πετράλωνα
Τηλ. επικοινωνίας- εγγραφές: 6974828873
Art is our World
Λίγα λόγια για εμάς
Η Δέσποινα Μιτσιάλη έχει σπουδάσει Φιλολογία στην Αθήνα και ηθοποιός στη Δραματική σχολή «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Είναι απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος «Θέατρο και Εκπαίδευση» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και εργαστήρια Εκπαιδευτικού Δράματος, Εμψύχωσης Θεατρικού Παιχνιδιού και Τεχνικών Υποκριτικής. Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως θεατροπαιδαγωγός σε σχολεία και πολιτιστικούς χώρους, ως συντονίστρια προγραμμάτων και ως επιμορφώτρια σε εργαστήρια ενηλίκων. Έχει συμμετάσχει με ταξίδια στο εξωτερικό (Ινδία, Ρωσία, Γερμανία) ως εθελόντρια σε ερευνητικές ομάδες για την διαπολιτισμική εκπαίδευση και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Από τον Ιούλιο του 2018 είναι συντονίστρια των δράσεων του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο «Επίκεντρο» της Actionaid Hellas. Από τον Δεκέμβρη του 2019 συνεργάζεται ως επιμορφώτρια εκπαιδευτικών με το ευρωπαϊκό κέντρο Wegerland στα πλαίσια του προγράμματος «Συμπερίληψη παιδιών προσφύγων στα Ελληνικά σχολεία» .