paradosiaka paramy8ia kai mousikes apo oli tin ellada

Παραδοσιακά παραμύθια και μουσικές από όλη την Ελλάδα

Διαδικτυακό εργαστήριο για παιδιά από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σε έξι συναντήσεις

με μουσικοκινητικό-αφηγηματικό παιχνίδι για παιδιά 4-8 ετών
κάθε Δευτέρα απόγευμα, ώρα 18.00-19.00 για έξι συναντήσεις

Κάθε διαδικτυακή συνάντηση και ένα παραμύθι από διαφορετική περιοχή της Ελλάδας! Ψάχνουμε στο χάρτη πού βρίσκεται αυτή η περιοχή, μερικές από τις παλιές συνήθειες, επαγγέλματα και τον τρόπο ζωής των κατοίκων αλλά και ανακαλύπτουμε τα τραγούδια από την εκάστοτε περιοχή με ζωντανή μουσική.

Στη διάρκεια των συναντήσεων θα γνωρίσουμε την Αρετούσα από την Κωνσταντινούπολη, το Γιάννη από τη Σκύρο, τον Άφοβο από την Ικαρία και άλλους πολλούς ήρωες και ηρωίδες που θα μας αποκαλύψουν τις μαγικές τους περιπέτειες!

Το εργαστήριο έχει εκπαιδευτικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και τα παιδιά συμμετέχουν στην ιστορία με διάφορους τρόπους. Μέσα από το διαδραστικό, διαδικτυακό παιχνίδι καλούμαστε να σκεφτούμε τι θα κάναμε εμείς στη θέση των ηρώων και παίζουμε με αφορμή σκηνές από την ιστορία.

Βοηθός στην εξέλιξη της ιστορίας είναι η μουσική. Τα παιδιά γνωρίζουν τα μουσικά όργανα και παράλληλα εξερευνούν τη μελωδία και το ρυθμό στο σώμα και τη φωνή τους μέσα από μουσικά παιχνίδια και τραγούδια που γίνονται ένα με την ιστορία.

Οι ιστορίες που θα αφηγηθούμε:
• 7 Νοεμβρίου 2022, Ο Άφοβος κι η Πέρδικα, από την Ικαρία
• 14 Νοεμβρίου 2022, Ψείρα στα γένια του βασιλιά, από την Ήπειρο
• 21 Νοεμβρίου 2022, Ο Δακτυηλιάς κι ο Δράκος, από τη Μ. Ασία
• 28 Νοεμβρίου 2022, Ο τόπος με τα χρυσά κλαδιά, από τη Σκύρο
• 5 Δεκεμβρίου 2022, Η Αρετούσα και οι 40 δράκοι, από την Κωνσταντινούπολη
• 12 Δεκεμβρίου 2022, Δύο πουλιά τραγουδούν, ιστορία για να πουν, από την Κρήτη

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Ειρήνη Νικολακοπούλου
Ηλικίες: από 4 έως 8 ετών
Πού: Διαδικτυακή σύνδεση (λαμβάνετε το σύνδεσμο αφού έχετε ολοκληρώσει την κράτηση θέσεων)
Πότε: κάθε Δευτέρα από 7 Νοεμβρίου – 12 Δεκεμβρίου 2022
Κόστος: 8 ευρώ ανά παιδί / ανά εργαστήριο

ώρα: 18.00 – 18.50 μ.μ. ώρα Ελλάδας

Για τη λειτουργικότερη διεξαγωγή του εργαστηρίου προτείνουμε να παρακολουθούν έως 2 παιδιά από κάθε κάμερα.

Δηλώσεις συμμετοχής-πληροφορίες κρατήσεων και σύνδεσης: 6974828873

Μπορείτε να κάνετε κράτηση για ένα ή παραπάνω εργαστήριά μας.

Το πρόγραμμα για τα διαδικτυακά εργαστήρια του 2023, θα ανακοινωθεί με τη νέα χρονιά!

Ένα δείγμα του πώς μπορεί να λειτουργήσει το εργαστήριο διαδικτυακά:

Διοργάνωση: Συμμορία του Ήλιου, Δημοφώντος 136, Άνω Πετράλωνα, Αθήνα

 
Art is our World.

Λίγα Λόγια για εμάς:
H Eιρήνη Νικολακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988.
Σε μικρή ηλικία ξεκίνησε τις σπουδές της στο κλασικό βιολί και τη μουσική θεωρία στα Ωδεία Αθηνών και Φ.Νάκας. Φοίτησε στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης όπου γνώρισε και άλλα μουσικά είδη και όργανα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, στην οποία δραστηριοποιείται ενεργά τα τελευταία χρόνια.
Το 2011 αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε σε ερασιτεχνικά εργαστήρια θεάτρου και ομάδες σωματικού θεάτρου.
Μετά το τέλος των σπουδών της εκπαιδεύτηκε στη διετούς φοίτησης ''Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης'' του ''Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών'' στην Αθήνα όπου τώρα διδάσκει ''Μουσική στην αφήγηση’’. Μετά την εκπαίδευσή της άρχισε να εργάζεται στο ‘’Σπίτι των πραμυθιών’’ στην Αθήνα όπου πραγματοποιεί παραστάσεις αφήγησης με μουσική για παιδιά και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες. Παρακολούθησε επίσης το ετήσιο σεμινάριο ''Εκπαίδευση στο Μουσείο'' από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο όπου εκπαιδεύτηκε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και εργάστηκε εκεί για τα έτη 2017 και 2018. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αφήγησης με εφαρμογές στην εκπαίδευση, παιδαγωγικής στη φύση, αφήγησης με άξονα την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς κ.α.
Την περίοδο 2019-2020 έζησε στο Άμστερνταμ όπου ολοκλήρωσε το ''Professional course of storytelling 2019'' στο Mezrab Storytelling school και συνεργάστηκε με ελληνικά σχολεία της Ολλανδίας πραγματοποιώντας εργαστήρια μυθολογίας για παιδιά. Εκεί ξεκίνησε επίσης την εκπαίδευση ‘’Αlexander Τechnique Teacher Training Course’’ την οποία θα συνεχίσει στην Αθήνα από το Σεπτέμβριο του 2020.
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει παραστάσεις αφήγησης με πρωτότυπη μουσική και εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέατρα, σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες και χώρους τέχνης σε Ελλάδα και Ολλανδία. Ακόμη, πραγματοποιεί εβδομαδιαία εργαστήρια σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με άξονες την αφήγηση και τη μουσική χρησιμοποιώντας στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού.
Έχει ηχογραφήσει το παραμύθι ''O τόπος με τα χρυσά κλαδιά'' σε δική της απόδοση και πρωτότυπη μουσική που κυκλοφορεί από την bond-us music σε CD Album.
Με τις παραστάσεις της έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ αφήγησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (13η, 15η και 16η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα, 4ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στην Κύπρο, 8th Festival Internazionale di Storytelling στην Ιταλία, Oerol Festival 2019 στην Ολλανδία κ.α.)
Σχετικό υλικό από το διαδίκτυο:
• Προσωπική ιστοσελίδα: https://www.eirininikolakopoulou.com/
• Ταξίδι από το σπίτι!
Επινόηση ιστορίας μαζί με τα παιδιά από το ελληνικό σχολείο της Ουτρέχτης, δείγμα από τις διαδικτυακές συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε σαν συνέχεια του εργαστηρίου μυθολογίας: https://youtu.be/6COLAQPRw2s