5μηνο εργαστήριο
Θεατρικής δημιουργίας για παιδιά 6-12 ετών


Έναρξη του εργαστηρίου το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, ώρα 12.00-14.00


Το θέμα της φετινής μας παράστασης: Προστασία του δάσους και του περιβάλλοντος! Με αφορμή τις φωτιές που πλήττουν τον πλανήτη μας, προσκαλούμε τα παιδιά να δημιουργήσουμε τη δική μας παράσταση και να ευαισθητοποιηθούμε για τον Κόσμο γύρω μας!

Θα εργαστούμε βασισμένοι σε αρχές του θεάτρου της επινόησης*, δηλαδή μέσα από αυτοσχεδιασμούς θα συνθέσουμε τις ιδέες μας, θα γράψουμε το κείμενο, θα συνθέσουμε τους ρόλους μας, θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε, ώσπου θα ετοιμάσουμε εξ ολοκλήρου τη δική μας θεατρική δημιουργία, τη δική μας παράσταση!

Το τμήμα διευθύνει η σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός Μελίνα Σκούφου, την κινησιολογία και χορογραφίες θα αναλάβει η Λιάνα Σταυρουλάκη και τη μουσική και φωνητική διδασκαλία η Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου.

*Το Θέατρο της Επινόησης είναι ένα είδος πειραματικού θεάτρου, το οποίο προκύπτει από λεκτικό και σωματικό αυτοσχεδιασμό και χαρακτηρίζεται από συλλογική δημιουργία, καθώς δεν βασίζεται σε κάποιο θεατρικό έργο.
Η ομάδα μας δίνει στους μικρούς μας φίλους τη δυνατότητα να εκφραστούν δημιουργικά και να αγαπήσουν τις τέχνες. Επίσης, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό τα παιδιά ξεδιπλώνουν τη φαντασία τους, γεμίζουν αυτοπεποίθηση, αλλά προπαντός, γεμίζουν χαρά και ευχαρίστηση.

Τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά, συμμετέχοντας σε μια ομάδα θεάτρου είναι πολλαπλά.
Πιο συγκεκριμένα, το παιδί σας έχει την ευκαιρία να:

  • διασκεδάσει παίζοντας.
  • αναπτύξει την ομαδικότητά του.
  • εκφραστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
  • ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.
  • βελτιώσει την ικανότητά του για συγκέντρωση και προσοχή.
  • ενισχύσει την κοινωνικότητά του.
  • διερευνήσει το σώμα και τις δυνατότητές του.
  • κινητοποιήσει τη φαντασία του.
  • καλλιεργήσει τη σχέση του με τις τέχνες

 
Πότε: Έναρξη τμήματος το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, ώρα 12.00-14.00

Συνολικά θα γίνουν 5 συναντήσεις, στο διάστημα των 5 μηνών, από Ιανουάριο ως Μάιο του 2020 (δύο ώρες το μήνα), με στόχο την παρουσίαση της πρωτότυπής μας δημιουργίας στις αρχές Ιουνίου 2020 στον χώρο της Συμμορίας του Ήλιου.


Πού: Στο Χώρο Τέχνης «Συμμορία του Ήλιου», που βρίσκεται στα Άνω Πετράλωνα (Δημοφώντος 136, 118 52)
Κόστος: 10 ευρώ / μάθημα

Πληροφορίες – εγγραφές: 6974828873

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να μας καλέσουν ώστε να κάνουμε μία προσωπική συνάντηση μαζί με τα παιδιά ώστε να γνωρίσουμε τις ανάγκες του κάθε γονιού και παιδιού ξεχωριστά. Θα ακολουθήσει ομαδική δωρεάν ενημέρωση και παρουσίαση του εργαστηρίου ανοιχτή προς τους γονείς και τα παιδιά την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019.
 
 
Λίγα λόγια για εμάς

Μελίνα Σκούφου

Το 2012 ίδρυσε τον χώρο τέχνης «Συμμορία του Ήλιου», όπου διεξάγει εργαστήρια και σεμινάρια θεάτρου και δημιουργικής έκφρασης σε παιδιά και ενήλικες.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Από πολύ μικρή ηλικία αγάπησε τη ζωγραφική και τον αθλητισμό, να γράφει ποιήματα και όταν αγόρασε την πρώτη της κιθάρα άρχισε να τα μελοποιεί.

Το θέατρο ήρθε στη ζωή της ως ένας παραπάνω τρόπος έκφρασης. Σπούδασε Υποκριτική-Σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (2004-2008), απ’ όπου έχει λάβει Τιμητική Διάκριση για επιτυχημένη επαγγελματική πορεία μετά την απόκτηση πτυχίου. Σπούδασε στη σχολή σωματικού θεάτρου Duende School of Ensemble Physical Theatre (2015). Αποφοίτησε με Άριστα από το μεταπτυχιακό Υποκριτικής-Σκηνοθεσίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Έχει παρακολουθήσει -μεταξύ άλλων- μαθήματα και σεμινάρια ζωγραφικής, ακροβατικών, yoga, τελετουργικού (ολιστικού) θεάτρου, σωματικού θεάτρου, δραματοθεραπείας, εναλλακτικών θεραπειών, κιθάρας, μουσικής σύνθεσης, κ.ά.

Εργάστηκε επί δυόμιση χρόνια συντονίζοντας ομάδες θεάτρου και έκφρασης σε τρία οικοτροφεία και στο Κέντρο Ημέρας «Ίρις», κέντρο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ενηλίκων και παίδων. Παράλληλα σε συνεργασία με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, δημιούργησε παιδικές ομάδες θεάτρου για τις οποίες έγραψε και σκηνοθέτησε θεατρικά έργα με τα παιδιά (2011-2016).

Από τον Νοέμβριο του 2017 συντονίζει ομάδες ψυχικής και σωματικής έκφρασης στο Σωματείο Καλυψώ, μη κυβερνητικός οργανισμός στην Ελλάδα για την ψωρίαση, ενώ το 2018 ανέλαβε την ομάδα ψυχικής και σωματικής έκφρασης στον σύλλογο Μυασθενών Ελλάδος.

Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου
Απέκτησε πολύτιμη εμπειρία στη διδασκαλία παιδιών 7-11 ετών μέσα από την συνεργασία της με την ομάδα Ομίλου Δημιουργικότητας και Θεάτρου, στο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε συνεργασία με παιδικούς σταθμούς και άλλους φορείς, είχε επίσης την ευκαιρία να διδάξει μουσικό και θεατρικό παιχνίδι σε μικρότερα παιδιά, ηλικίας 5-7 ετών.
Ξεκίνησε μαθήματα μουσικής σε μικρή ηλικία και στην πορεία, την κέρδισε η σύνθεση. Σήμερα είναι υποψήφια Διδάκτωρ στο Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Παν/μίου, ενώ στο παρελθόν παρακολούθησε masterclasses με άξονα το σωματικό θέατρο και τη φωνή, κυρίως υπό την αιγίδα του Grotowski Institute.
Στο ενεργητικό της έχει performances, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και κινηματογραφικά έργα με διαφορετική ιδιότητα κάθε φορά (συνθέτρια μουσικής, performer και σκηνοθέτης). Δημιούργησε το μουσικό σχήμα Spooky RedRum, καθώς και την ερευνητική καλλιτεχνική ομάδα Ον OFF. Επιπρόσθετα, έχει παρουσιάσει έργα της σε σημαντικές πολιτιστικές διοργανώσεις και χώρους, όπως: Μέγαρο Μουσικής, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Φεστιβάλ Ελευσίνας «Τα Αισχύλεια», Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στη Λήμνο, Θέατρο του Νέου Κόσμου, NEZ Festival της Ινδίας, Grotowski Institute κ.α.


Η Λιάνα Σταυρουλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα στις  12 Απριλίου 1983, κατάγεται από τη Κρήτη και διαμένει μόνιμα στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού  Αθηνών  ( ΤΕΦΑΑ) με ειδικότητα Taekwondo.  Αθλήτρια του Taekwondo  και κάτοχος μαύρης ζώνης (2DAN). Πιστοποιημένη Personal Trainer   εγγεγραμμένη στην  Trx Suspension Training Hellas. Πιστοποιημένη βοηθός Πρώτων βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό και από την European  Lifeguard  Academy. Πιστοποίηση από την Internation Fitness Congress  στην Αθλητριατρική και Τραυματολογία σε χώρους άθλησης.
Η πρώτη εμπειρία με τα παιδιά ξεκίνησε το 4/ 2006 ως προπονήτρια Taekwondo σε παιδιά ηλικίας 8-14 ετών.  Από το 2015 ως σήμερα συμμετέχει ενεργά στη Συμμορία του Ήλιου δημιουργώντας  παιδικό τμήμα ηλικίας 10- 15 ετών  όπου πραγματοποιείται δημιουργικό, ομαδικό γυμναστικό παιχνίδι.
Από  τον Σεπτέμβριο του 2017 ως σήμερα  συνεργάζεται  με την εταιρεία «Κιβωτός Παιδικών Υποθέσεων» όπου και συμμετείχε  στο summer camp Ιλίου 2017.  Μέσα από αυτή τη συνεργασία συμμετέχει  σε εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά προγράμματα των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, καθώς και σε  χορηγούμενες σχολικές αθλητικές εκδηλώσεις των δημοτικών και γυμνασίων και παιδικών σταθμών της Αττικής.